Obs! Du bruker en svært gammel nettleser. Vi anbefaler å laste ned en moderne nettleser, slik at du kan få en best mulig opplevelse av våre og andres nettsider. Velg ny nettleser her.

Midthordland - 147 pax

Bjørnefjordens dronning - en fullrestaurert veteran

Bjørnefjordens dronning - en fullrestaurert veteran

MS Midthordland er en verdig representant for en type båt som var vanlig for en liten mannsalder siden: Fjordbussen.

Det var litt av et syn når armadaen av grå og svarte fjordabåter hver lørdags ettermiddag sto samlet ut Vågen, fullastet med varer og folk, og konkurrerte om å komme først ut i Byfjorden! Nå står Midthordland alene tilbake som den siste av sitt slag. Til gjengjeld er hun som ny, fullrestaurert og klar for nye oppdrag.

Midthordland er utstyrt med to komfortable salonger og godt med dekksplass til å røre seg på. Akterut er dekket delvis overbygget, og danner under seg koselige sittegrupper for de som ønsker å nyte utsikt og kjenne vinden ruske i håret samtidig. Midthordland egner seg ypperlig til alle slags utflukter for større selskaper.

- Standardmeny ombord -

Historien til båten:

I desember 1947 kom det varsel om en ny tid; Sjøbussen Midthordland kom til Bjørnefjorden, og store forventninger i regionen var innfridd. Han var pen, komfortabel og pålitelig, selv om det var sagt at han var litt rank.

I 23 år krysset Midthordland fjordene våre, over til dels harde strekninger og i all slags vær.

For de som reiste med Midthordland var det ikke bare et spørsmål om å flytte seg fra et sted til et annet. Allerede den gang var båten en kulturinstitusjon, et sosialt lite kraftsenter. Mangt et "verdensproblem" var løst over kaffekoppen i salongen, eller ved butikken eller lageret på kaien. Varesendinger og fremmede passasjerer var ganske nøye – og kommenterte. Ikke noe annet kommunikasjonsmiddel har kunnet måle seg med Midthordland når det gjelder å knytte bånd mellom Midthordlandsbygdene. Savnet var derfor stor da ruta ble lagt ned i 1970.

For mange ble Midthordland stående som et symbol på en livskvalitet, og flere bar på en drøm om at båten på ny skulle være å se på fjorden vår. Lykkeligvis slapp ikke drømmen taket, og takk være ildsjeler ble båten hjemkjøpt i 1994.

Den store kulturverdien som Midthordland representerer blir stadfestet av at han i dag har fått status som et kulturminnefartøy. Dette skulle angivelig sikre framtiden for Midthordland, slik at etterslekta og kan få oppleve de fantastiske fjordturene som så mange av oss har fått være med på.

Det er stor grunn til å takke ildsjelene for idealismen og pågangsmotet deres. Det er dette som har gitt resultatet som i dag kan oppleves hver gang Bjørnefjordens Dronning besøker hjemmebygdene sine.


Maritime Tours AS

 • Postadresse:
  Postboks 2011, Nordnes
  5817 Bergen
  N-Norway
 • Besøksadresse:
  Tollbodalmenningen 1b
  5004 Bergen
  N-Norway
 • Tlf.: (+47) 55 30 80 80
  Fax: (+47) 55 30 80 81
 • E-post:

Design og utvikling av Keyteq AS. Utviklet i KeyPublisher © Keyteq 2010