Levang – 62 pax

Norges minste – og festligste – bilferge

Man kan ikke akkurat beskylde den som kontraherte MF Levang for å ha vært forutseende: Med en kapasitet på én bil er den Norges desidert minste bilferge. Naturlig nok driver den ikke med kommersiell overfart lengre, men takket være entusiastiske eiere har hun blitt totalrenovert – og har startet et nytt og bedre liv som lystfartøy.

Levang er en artig og populær båt som passer ypperlig til de som ønsker en spesiell vri på selskapet. Innvendig innbyr Levang til lune hyggestunder, mens et stort utedekk duker for dans på milde sommerkvelder. Den er uovertruffen til blåturer, firmafester, familiedager, sightseeing, strandhogg og fjordturer. Levang er også ettertraktet til fisketurer.

Anbefalt personantall ombord på Levang er fra 15 til ca. 40 personer.

Historien til båten:

Mf Levang ble bygget ved E.M. Moen & Sønner båtbyggeri i Risør i 1949. Hovedmaskin var Moss diesel totakt, skråget er eik på furuspant, hud er isforsterket kledd med kobberplater. Hovedmaskin ble skiftet i 1963 til en ny Moss diesel 6-syl V-motor på 180 HK.

MF Levang ble levert til Kragerø fjordbåtselskap i 1949, og gikk i rute i Kragerøskjærgården. MF Levang har hatt en del ombygginger. Orginalt ble hun bygget med dekkshus på begge sider, 1949-1961, 1961-1999 var der ikke dekkshus på babord side. I 1999 ble det bygget dekkshus og siden ble det bygget tak mellom dekkshus og styrehus. Styrehuset er litt forandret, det ble gjort i 1970-årene. I 1983 ble bauen ombygget for å bli bedre tilpasset fergelemmene i Kragerøskjærgården. Samtidig ble dekket og portene skiftet.

MF Levang ble kjøpt av Trygve Langholmen høsten 1985. Levang var da i ganske bra stand, men manglet en del vedlikehold, blandt annet ble ståloverbygget sandblåst, og båtdekket ble sandblåst og metallisert. Hoveddekket ble pusset og det ble skiftet ny natemasse.

Etter åtte år ble Levang i 1994 sertifisert av skipskontrollen for passasjertrafikk, turkjøring og blåturer i området rundt Bergen.

Ny radar monter sommeren 1996. Nødstrømsagregat for 220 V, samt ekkolodd, kartplotter og GPS montert våren 1997.Bar ble bygget i salongen vinteren 2000 for å tilpasse båten til blåturer og andre festivitas.

Dekket har på nytt blitt pusset ned, og fått skiftet ut natemassen i 2004.

You are currently viewing Levang – 62 pax