Fjordcruise

Bergen - Mostraumen

Dypt i Osterfjorden finner man Mostraumen som skiller Mofjorden fra resten av Osterfjorden. Mostraumen er en tidligere elv som i løpet av tiden I tillegg til flo og fjære er smeltevann og regn som kommer i mofjorden at strømmen blir svært stri.

Rett ved siden av Mostraumen ligger Mostraum Gard.

Under slutten av istiden for 11 000 år siden lå brefoten i der Mostraumen er i dag. Fjorden var dyp og det var god plass, men sand og grus som kom med smeltevannet fra breen gjorde vannet stadig grunnere. Da breen forsvant steg landmassen og skapte en naturlig demning, og det som i dag er mofjorden ble til en innsjø, Movatnet. Den direkte sjøforbindelsen til Mo var da brutt. Det som i dag er Mostraumen var bare en elv.

Det var da ikke mulig å koOpp gjennom årene ble disse landmassene gradvis skylt ut i fjorden og det ble mulig å .

14. desember 1743 var det en stor flom i området, og høydeforskjellen på Movannet og fjorden var bare to meter.I flommen ble massene skyllt ut i sjøen og elven ble om til en liten strøm. Det var da igjen fri ferdsel helt inn til Modalen. Etterhvert som det kom dampskip til Vestlandet var det behov for at strømmen var dypere. Det ble stadig gravd ut fra straumen, og i 1913 ble

Voksne: 680 kr
Barn (4-12 år): 370 kr
Barn (0-3): gratis
Familie (2+4): 1700 kr

3 timer
10:00-13:00
14:00-17:00

Hver dag
Hele året

Zachariasbryggen

Bergen sentrum